Linnen, wassen, naaien en meer

Linnens zijn stoffen met een linnenbinding, maar niet elke linnenbinding is een linnen.. Of zoiets. Punt is, linnen is eigenlijk een binding; een weeftechniek. De meest eenvoudige die er is (op, onder, op, onder), hoewel er vele variaties mee te maken zijn. Meestal is linnen van vlas, en deze vezel wordt dan ook vaak linnen genoemd. Maar de weeftechniek kan ook met andere vezels zoals bijvoorbeeld wol, jute, hennep of netel. 

Wassen
Linnen kan je in feite gewoon wassen in de wasmachine op 40 graden. Slim om te doen voordat je gaat naaien, want linnen krimpt altijd een klein beetje. Na het wassen aan de lucht laten drogen. Het kan goed kreukelen en stug aanvoelen, maar trek het aan en binnen 5 minuten zit het als gegoten en zijn de meeste kreukels er al weer uit.

Naaien
Naai linnen met linnen garen voor het mooiste resultaat. Het past het beste bij de vaak wat open structuur. En qua sterkte is het dan gelijk, gaat er iets stuk dan breekt hoogstwaarschijnlijk de draad en een naad is makkelijker te repareren dan een gat. Linne garen is, net als wol, kwetsbaar. Werk met korte draden, en een naald groter dan het garen zelf, zo heeft de draad het minst te lijden van de wrijving.
Linnen kan ook heel goed op de naai machine met naaimachine garen. Hoe je ook naait: werk linnen goed af. Locken of zigzaggen op de machine, platleggen van de naden en overhands afwerken met de hand. Linnen kan eindeloos rafelen en als je het niet afwerkt rafelen je naden open.

Vlas, afbeelding: heddels.com

Van vlas tot linnen
Van vlas linnen maken is een lang en gecompliceerd proces met vele stappen.

Wordt vervolgd.