tomtes

Als klein kind was ik al gek op kabouters, en dat is eigenlijk nooit overgegaan 🙂
Afgelopen winter was ik samen met een vriendin wat aan het freubelen en toen kwamen we uit op deze variant; eenvoudig te maken, met een leuk resultaat.

Wat heb je nodig:
* een houten kraal (minimaal 2 cm doorsnee)
* baardmateriaal ( bv randje schapenvacht, gevilte wol, een weft alpacahaar, losse stukjes garen)
* een stukje huidkleurig tricot voor de neus
* een plukje vulwol
* naald en draad en/of sterke lijm (bv bisonkit)
* lapje stevige stof, liefst die niet rafelt
* meetlint

  1. Neem de kraal en het baard materiaal, in mijn geval een stukje schapenvacht. Ik heb een randje van de vacht geknipt die precies rondom de kraal past. Ik plak hem vast ongeveer op het midden van de kraal. Deze kraal op de foto is 4 cm in doorsnee.

2. Vervolgens maak je de neus. Neem een plukje wol en rol er tussen je handen een bolletje van. Hoe meer wol, hoe groter de neus. Knip een rondje van het tricot, mijn tricot was c. 7.5 cm doorsnee. Leg de wol in het midden en vouw de tricot erom heen zodat je een bolletje krijgt. Knoop het bolletje stevig af met een sterke draad.

3. Doe een beetje lijm op de uiteinde van je neusbol en plak hem op de kraal. Zo, dat het neusje wat wegzakt in de baard. Als je nog een stukje baard over hebt kun je hem snor geven. Kan ook in een andere kleur natuurlijk.

4. Voorts, de muts!
Basismodel is een soort taartpunt. Meet het hoofdje rondom op, dit is de onderkant, vergeet niet wat extra te nemen voor de naad. Beter wat te groot dan te klein. De punt kun je zo hoog maken als je zelf wil.
De maten van de mijne: omtrek hoofd was 17 cm, ik heb een onderkant van 19 cm genomen en op een naadje van 0,5 cm genaaid. De punt is c. 15 cm hoog.
Maak bij twijfel een papieren patroontje en vouw het om het hoofdje heen om te zien of het past en hoe het staat. Wanneer eenmaal een passend model naai je de muts dicht en keer hem om.

5. Pas de muts op het hoofd. Pas aan als het nodig is. De muts moet wat over de neus vallen en verder zo zitten dat je geen houten kraal meer ziet. Je kan de muts nog wat opvullen met wol zodat hij stevig rechtop staat. Zit hij goed? Lijm aan de binnenkant onderlangs en plak hem voorzichtig maar stevig vast.

Tot slot haal je een draadje door de punt van de muts, zodat je hem ergens op kan hangen.

Ideetjes, variaties en alternatieven

Er zijn ontzettend veel variaties te bedenken op dit concept; de muts die over de neus valt met de lange baard. Ik heb inmiddels aardig wat verzameld op mijn pinterest bord, dus neem daar ook vooral een kijkje
https://nl.pinterest.com/rian_skapa/tomtes/

Zo nog wat ideeën:
– een pijpenrager in de muts zodat je de punt kan buigen
– een belletje of eikeltje aan de punt van de muts
– andere vorm muts, bv een hoge hoed, of oorflappen
– twee kleuren baard en snor
– een lijf (hou een ronde kegelvorm aan), beetje verzwaard, dan kan hij ‘zitten’
– een gehaakt, gebreid, gevilt, naaldgebonden lijf
– armen en benen
– lijf opvullen met bv lavendel
– een vrouwen tomte, ipv baard lang haar

Hou je nou niet van lijmen dan kun je geheel ook met de hand naaien. Ik zou dan in plaats van een houten kraal voor een zachter materiaal kiezen, bv een vilten balletje zodat je ergens je naald door kan steken.

Hoe je hem dan ook maakt, veel plezier ermee en ervan. Tomtes ( uit de Scandinavische folkore) zijn goede huisbeschermers en als wichtelmannetje is het een fijn kado (een lichtpuntje van naastenliefde, warmte en gezelligheid). Ik heb deze werkbeschrijving met veel aandacht samengesteld. Mocht er toch iets missen, dan hoor ik dat graag: info@skapacrafts.nl