koord maken met een lucet (breivork)

Lucetten met een dikke draad

Sla de draad om de tanden van de vork heen zoals op de tekening.3

 Je hoeft de draad niet door het gat te halen, je kan hem ook vasthouden met dezelfde hand waarmee je de vork vasthoudt. Met een dikkere draad is dit ook handiger, aangezien je koord zo dik wordt dat het niet door het gaatje past.

Haal nu de onderste lus aan de linkerkant over de bovenste lus aan de linkerkant. Doe hetzelfde rechts. Trekt zachtjes aan het losse uiteinde om de lussen op elkaar aan te laten sluiten.

Sla met je werkdraad opnieuw een 8 om de tanden en haal de onderste lussen over de bovenste. Herhaal tot de gewenste lengte van je koord.

Je kunt je koord vrij makkelijk weer uithalen, haal de lussen van de tanden en je trekt hem zo los. Als je klaar bent, niet opnieuw lussen maar haal dan je koord van de vork, knip je werkdaad door en haal deze door beide lussen. Trek hem aan en er ontstaat een knoop waarmee je werk afgewerkt is.

 

 

Lucetten met een dunne draad

Met een dunnere draad krijg je een dunner koord, logisch. Maar de bovenste methode is daarvoor niet geschikt.

Sla de draad om de tanden van de vork zoals op 1. Ook hier geldt dat de draad niet perse door het kleine gaatje hoeft.1

Hou je werkdraad rechts, en ook voor de rechter tand, zie afbeelding 2 en A.

Trek nu de rechter onderste draad over de rechter bovenste draad, zie afbeelding 3 en A.

Trek zachtjes aan het uiteinde van je draad.

Draai vervolgens je vork om.

Leg je werkdraad weer rechts over de lus, afbeelding 4, B.

Haal de onderste lus weer over de bovenste, trek aan het uiteinde, draai om, afbeelding 5, en herhaal tot je koord de gewenste lengte heeft.

Afhechten: als je klaar bent, haal dan je koord van de vork, knip je werkdaad door en haal deze door beide lussen. Trek hem aan en er ontstaan
twee knopen waarmee je werk afgewerkt is.

Als je trekken van de onderste draad of de bovenste maar gedoe vindt, kun je hiervoor ook een naald of pinnetje gebruiken.

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

Op internet zijn diverse tutorials te vinden, zoals deze, maar ook van variaties hier weer op en bijvoorbeeld over het verwerken van kralen in je werk. Zoek op breivork, knittingfork, lucet.

Met dank aan woodedhamlet.com en seizoenerwinkel.nl voor de afbeeldingen.