Geplaatst op

Naaldbinden

Een korte instructie van naaldbinden, buttonhole stitch

Voor op de kraam ben ik kleine doe het zelf pakketjes aan het maken. Een daarvan is een naaldbindpakketje. Een naald, een bol geschikte wol en een korte instructie zoals deze hieronder, leek me wel een goed idee.

Opzetten van de steken

Neem naald en draad. In de levende geschiedenis kies je voor een benen, houten of hoornen naald, en wol maar met een borduurnaald of tapijtnaald kan het ook. Geen scherpe punt is eigenlijk de enige voorwaarde, wellicht niet eens een harde. En voor draad kun je ook elke soort kiezen. Een dikke draad is wel fijn en makkelijker, helemaal als je net begint.

Maak een basislus. Hierop komen je steken te staan. Hou je basislus wat groter, zeg een doorsnede van 5 cm, dat werkt makkelijker bij het opzetten. Heb je voldoende steken, bv tien, dan trek je de lus dicht door aan het losse draadeinde te trekken. Op afbeelding 1 zie je basislus en de eerste steek, op afbeelding 2 staan meerdere steken op de lus.

afb. 1
afb. 1

 

afb. 2
afb. 2

Steken maken

Als je de losse draad hebt aangetrokken heb je je basis klaar, het ziet er een beetje uit als een rozetje. Nu kun je steken gaan maken. In afbeelding 3 kun je dat het beste zien, je zet als het ware steek op steek, lus op lus, in een cirkel.

afb. 3
afb. 3

Meer steken, grotere cirkel

Wil je meerderen, dan zet je twee keer een nieuwe lus op dezelfde onderlus; je maakt 1 lus/steek op een lus en voordat je verder gaat met die ernaast maak je er op dezelfde plek nog 1. Als je er de volgende keer langs komt heb je twee lussen op die plek, die je beide een nieuwe lus geeft. Meerderen doe je vooral in het begin omdat je anders een heel smal kokertje krijgt. Tenzij je dat wil natuurlijk.

Minder steken, kleinere cirkel

Minderen doe je door eenvoudig weg een lus over te slaan.

Nieuwe draad

Gebruik je wol, dan vilt je beide uiteinden aan elkaar. Dit doe je door beide uiteinden wat los te pluizen, ze in je hand uitgepluist en wel op elkaar te leggen, een beetje nat te maken, en ze dan tussen je handen te rollen. Door de warmte en de wrijving grijpen de wolvezels van de uiteinden elkaar vast. Gebruik je een ander materiaal dan is knopen het makkelijkste. Let wel, met een geknoopte draad kun je niet werken, de knoop past niet door de lusjes. Hou dus de knoop zo dicht mogelijk op je werk. Als je zorg dat alle knoopjes aan dezelfde kant zitten heb je aan het einde een duidelijke binnen- en buitenkant.

Afwerken

Ik knoop het laatste lusje gewoon vast.

Naaldbindsels

Je kan van alles maken met naaldbinden, tassen, mutsen, buidels, truien, kragen, beenwarmers, wanten, handschoenen, maar het meest bekend, en gebruikt zijn sokken. Dit is een van de manieren waarop je een paar zou kunnen maken.

Ga je voor sokken? Pas heel veel tussendoor!

Meer informatie

Naast de enkelvoudige buttonhole stitch zijn er vele andere steken. Ik vind deze het makkelijkste, maar dat kan voor iedereen verschillen. Als dit niet lukt, laat je niet ontmoedigen en probeer een andere.

Er is heel veel informatie te vinden op het internet over naaldbinden. Je kunt zoeken op: naaldbinden, nalebinding, nalbinding, needle binding, nail binding enz. Foto’s, filmpjes, omschrijvingen en voorbeelden.

 

Met dank aan shelaghlewins.com voor de afbeeldingen!