Geplaatst op Geef een reactie

Kleding uit een sage

Ergens in het najaar van 2013 kreeg ik een mailtje van een hele aardige mevrouw die zich aan het verdiepen was in de Vikingsagen. Met de wens om zelf deel te gaan nemen aan diverse evenementen en de vraag of ik haar kon helpen aan kleding. Een uitgebreide thee sessie later en een kopietje van de beschrijving uit de sage on the side ging ik er mee aan de slag.

Uit de sage van Erik de Rode (950-1003) kwam de volgende beschrijving:

..was ze als volgt gekleed: ze droeg een blauwe cape versierd met lederen veters, deze waren versierd met stenen, helemaal tot de zoom. Ze droeg glazen kralen om haar nek en op haar hoofd droeg ze een kap van zwart lamsvel gevoerd met wit kattenvel. Ze had een staf in haar hand met een pijlpunt erop, versierd met koper en bezet met stenen net onder de knop. Rond haar middel droeg ze een riem gemaakt van berkenhout en aan de riem hing een leren buidel, waarin haar …

Voor de goede orde, het gaat hier om een beschrijving van een Völva, een zieneres/priesteres uit de Scandinavische mythologie.

En voor de puristen onder jullie, ik heb in overleg enige vrijheid genomen…

Onder meer in de kap, omdat zwart lamsvel en wit kattenvel hier niet echt standaard op voorraad zijn (lees: nooit), is het een kaproen geworden naar Noors model, met een bontrand erom, gehaald uit een tweedehands bontjas.

kaproen en mantel 3 kaproen en mantel 2

kaproen en mantel 4 kaproen 1

Uit dezelfde stof, (wat een mooie was overigens, een blauwe linnen met een ruige witte wol aan de binnenkant, uniek lapje) maakte ik een halfronde mantel. Voor de warmte voerde ik zowel de kaproen als de mantel met een dunne witte wol. De mantel is versierd met twee gevlochten leren veters en een lucetkoord met daarin glazen en stenen kralen verwerkt. Bovenaan de mantel, bij de sluiting, zitten barnstenen in zilverdraad.

mantel 2 mantel mantel detail 2 mantel detail kaproen en mantel 1

We gingen ervan uit, (wellicht onterecht, je weet het niet) dat de Völva ook wel een jurk aan zou hebben. Dus daar heb ik er op verzoek twee van gemaakt, in linnen. Een lichtblauwe, op de foto onder de mantel, en een groen/gele. Een eenvoudige riem (berkenbast bleek te bewerkelijk) en een buidel naar het Haithabu model maakt het geheel af.

jurk 4 jurk 2 jurk 1

De kleding is inmiddels gepast en opgehaald, ze was erg tevree 😉 Zelfs vind ik vooral de kaproen erg mooi geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.